Akü Çeşitleri Nelerdir?
Söz konusu akü çeşitleri olduğu zaman kullandığınız araca bağlı olarak bir çok farklı araç aküsü ile karşılaşmanız mümkün. Farklı akülerin elbette kendileriyle beraber getirdiği farklı yararları vardır ve belirli koşullar sağlandığında en iyi şekilde çalışırlar. Araçlar, ulaşımı daha güvenli ve daha konforlu hale getiren, şerit asistanından ısıtmalı koltuklara kadar daha fazla elektrikle çalışan işlevlere sahip olduğundan, daha yüksek güç yüklerini destekleyebilen gelişmiş aküler de artık daha popülerdir. İşte en yaygın akü çeşitleri:
Kurşun-Asit Aküler: Sulu kurşun-asit aküler veya ıslak hücreli aküler, geleneksel akü türleri olarak kabul edilir. Bu tür aküler, günümüzde birçok arabanın yanı sıra golf arabaları veya forkliftler gibi diğer araçlarda da bulunur. Bu aküler, akü içindeki kurşun plakalarla temas ettiğinde kimyasal reaksiyon oluşturan sıvı sülfürik asit veya elektrolit kullanılarak çalışır. Bu reaksiyon, motoru çalıştıran ve yerleşik elektroniklere güç sağlayan bir elektrik akımına neden olur.
Lityum-iyon Aküler: Lityum-iyon aküler (Li-ion), elektrikli araçlarda kullanımı giderek daha popüler hale gelen gelişmiş akülerdir. Hafif bir frekansta yüksek enerji yoğunluğu sunarlar ve tekrar tekrar şarj edilebilirler. Bu tip akülerde katottaki ayırıcı ile anot arasında hareket eden bir elektrolit içeren pozitif bir katot ve negatif bir anot bulunur. Lityum, anottaki elektronları kolayca serbest bırakarak katoda gider ve aracın işlevlerine güç sağlamak için enerji üretir. Bu akü tipi hibrit veya tamamen elektrikli araçlarda popülerdir çünkü kimyasal reaksiyonlar tekrar tekrar tersine çevrilebilir ve tamamlanabilir. Araç sahibi aküyü şarj edebilir, enerjiyi kullanabilir ve tekrar şarj etmesi için olanak doğar.
Geliştirilmiş Sulu Aküler: Geliştirilmiş sulu aküler (EFB), geleneksel sulu akülere yönelik bir yükseltmedir. Bu aküler, sulu kurşun-asit akülere benzer şekilde çalışır ancak korozyonu azaltmak ve akü ömrünü uzatmak için özel polietilen kaplamalı daha kalın kurşun plakalara sahiptirler. EFB'ler standart sedanlardan karavanlara ve deniz araçlarına kadar birçok araç türü için kullanılabilir. EFB'ler, modern start-stop araçlarına güç sağlamak için de daha popüler hale gelmiş durumda. Bu işlev, aracın rölantideyken kapanması ve ardından kolayca yeniden çalıştırılması anlamına gelir, bu da araç sahibinin yakıt maliyetlerinden tasarruf etmesini sağlar. Ancak arabayı bu şekilde sık sık kapatıp yeniden çalıştırmak aküye zarar verebilir, bu nedenle EFB gibi daha gelişmiş ve güçlü bir akü gereklidir.
Emici Cam Mat Aküler: Emici cam mat aküler (AGM), fiberglas ayırıcılara sahip gelişmiş akü türleridir. Bu ayırıcılar emicidir, dolayısıyla sıvı elektroliti kuru halde depolarlar. Bu konfigürasyon, özellikle çarpışma durumunda aküleri daha güvenli hale getirir. Bu akülerin tasarımı ayrıca daha fazla güç için emici ayırıcılar arasına daha fazla kurşun plaka yerleşimi içerir.
Beylikdüzü ve çevresinde tüm akü ihtiyaçlarınız için Marmara Oto Lastik & Akü.